سلولیت چیست و معرفی بهترین راه برای درمان آن
قطعا تا کنون از آشنایان درباره عفونت پوستی شندهاید یا حتی ممکن است خود شما هم دچار آن شده باشید. پزشکان این عارضه پوستی را سلولیت نامیدهاند. احتمالا با خود در این مورد فکر کردهایید که سلولیت چیست و چگونه ایجاد میشود. ما در این مقاله علت ایجاد سلولیت، علائم و روشهای درمان آن را بررسی میکنیم. اما قبل از بررسی این موارد ابتدا به این سوال میپردازیم که سلولیت چیست؟
سلولیت چیست؟
می دانیم که داشتن پوستی زیبا و جوان و صاف آرزوی هر کس است. اقدامات بیسیاری نیز برای دستیابی به آن وجود دارد. مثل هایفو، کربوکسی تراپی، میکرونیدلینگ و … سلولیت یک مشکل پوستی بسیار شایع و بی ضرر است که باعث ایجاد برآمدگی و فرو رفتگی در رانها، باسن و شکم میشود. به عبارت دیگر سلولیت اصطلاحی برای تجمع تودههای چربی در برخی نواحی بدن است. به دلیل ظاهر این مشکل پوستی آن را با نام پوست پرتقالی نیز میشناسند. سلولیت بیشتر در زنان شایع است و حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد خانمها را درگیر خود میکند.
اگرچه ممکن است مردان نیز دچار سلولیت پوستی شوند اما به دلیل توزیع متفاوت چربی، ماهیچه و بافت پیوندی در زنان رایجتر است. اکثر مردم تلاش میکنند ظاهر پوست خود را با کاهش وزن، ورزش، ماساژ و کرمها بهبود بخشند اما نتایج فوری و طولانی مدت نیست.
حال که یاد گرفتیم سلولیت چیست، چقدر رایج است و بیشتر در کدام نواحی ایجاد میشود، بهتر است به سراغ بررسی علت ایجاد و علائم آن برویم.
علت ایجاد سلولیت چیست؟
علت اصلی ایجاد سلولیت ناشناخته است اما ممکن است سلولیت به دلیل واکنش بین بافت پیوندی در لایه پوست واقع در زیر سطح پوست و لایه چربی که دقیقا در زیر آن قرار دارد، ایجاد شود.
در خانمها سلولهای چربی و بافت پیوندی در این لایه به صورت عمودی قرار دارند. اگر سلولهای چربی از لایه پوستی بیرون زده باشند، نشان دهنده سلولیت است.
در آقایان، ساختار بافت متقاطع است و همین موضوع ممکن است دلیل ابتلای کمتر آقایان به سلولیت را مشخص کند.
همچنین عوامل دیگری در ابتلا به سلولیت موثر هستند. این عوامل عبارتند از:
۱. هورمونی و سن
هورمونها در ایجاد سلولیت نقش بسیار مهمی دارند. استروژن، انسولین، نورآدرنالین، هورمونهای تیروئید و پرولاکتین بخشی از پروسه تولید سلولیت هستند.
هنگام نزدیک شده به دوران یائسگی، سطح استروژن خانمها کم میشود در نتیجه جریان خون به بافت پیوندی زیر پوست نیز کاهش مییابد.
گردش خون کمتر میزان اکسیژن در ناحیه را کاهش میدهد و در نتیجه تولید کلاژن نیز کمتر میشود. با کاهش سطح استروژن، سلولهای چربی بزرگ میشوند.
ترکیب همه این عوامل با هم، رسوبات چربی را بیشتر نشان میدهد. هنگامی که چربی زیر پوست به دلیل ضعیف شدن بافت همبند بیرون میزند، پوست دچار فرورفتگی میشود.
علاوه بر این افزایش سن، میزان سطح ارتجاعی دوست را کاهش داده و پوست نازکتر میشود و احتمال افتادگی آن بیشتر میشود. این اتفاق احتمال ایجاد سلولیت را بیشتر میکند.
۲. ژنتیک
ژن در میزان سلولیت ایجاد شده موثر است. عوامل ژنتیکی با سرعت متابولیسم، توزیع چربی در زیر پوست، نژاد و سطح گردش خون ارتباط دارند. همه این موارد بر ایجاد سلولیت تاثیر دارند.
۳. رژیم غذایی و شیوه زندگی
سلولیت به دلیل «سموم» نیست. با وجود این شیوه زندگی سالم به کاهش احتمال ابتلا به سلولیت کمک کند.
ورزش و رژیم غذایی در کاهش ظاهر سلولیت موثر است.
مصرف بیش از حد چربی، کربوهیدرات و نمک و مصرف بسیار کم فیبر، میزان سلولیت را افزایش میدهد.
سلولیت در افراد سیگاری، کسانی که ورزش نمیکنند و کسانی که به مدت طولانی در یک حالت نشسته یا ایستادهاند رایجتر است.
پوشیدن لباس زیر تنگ جریان خون را کاهش میدهد و در ناحیه باسن سلولیت ایجاد میشود.
سلولیت در افرادی که چربی اضافی دارند متداولتر است، اما ممکن است برای افراد لاغر نیز اتفاق بیفتد. معمولا سلولیت در افراد بالای ۲۵ سال ایجاد میشود اما ممکن است در افراد جوانتر ازجمله نوجوانان نیز اتفاق بیفتد.
علائم سلولیت
سلولیت شبیه به پوست گود یا برآمده است. گاهی اوقات سلولیت را با نام بافت پنیر یا پوست پرتقال نیز میشناسند.
فقط زمانی میتوانید متوجه سلولیت خفیف شوید که پوست خود را در ناحیه دارای سلولیت مانند ران ها فشار دهید. سلولیت که شدیدتر باشد پوست دارای فرورفتگی و برآمدگیهای عمیقتری است.
در سلولیت خفیف ممکن است علائم زیر مشاهده شود:
- قرمزی و التهاب
- حساسیت
- درد
- لکه
- تاول
در سلولیت شدیدتر ممکن است افراد این علائم را نیز داشته باشند:
- تب و لرز
- تهوع
- التهاب غدد لنفاوی
سلولیت بیشتر در کدام نواحی ایجاد میشود؟
سلولیت بیشتر در ناحیه ران، باسن، لگن و شکم شایع است اما در سینهها، پایین شکم و بالای بازوها نیز ایجاد میشود.
روش پیشگیری از سلولیت
انجام فعالیتهای زیر در پیشگیری سلولیت موثر است:
- کاهش و ثابت نگه داشتن وزن
- ورزش و فعالیت بدنی
- رژیمهای غذایی متعادل
- استفاده از مکملها
- نوشیدن بیشتر آب و هیدراته
- استفاده از کرمهای پوستی
- ماساژ
روشهای درمان سلولیت
تاکنون چندین روش درمانی برای از بین بردن سلولیت ارائه شده است اما هیچکدام از نظر علمی تایید نشدهاند. آکادمی پوست آمریکا(AAD) برخی از روشهایی که با شکستن نوارهای بافت همبند در زیر سطح پوست باعث کاهش سلولیت میشود را بررسی کرده است.
موج درمانی آکوستیک
در این روش از یک دستگاه دستی برای فرستادن امواج صوتی استفاده میشود. ممکن است چندین جلسه درمانی نیاز باشد.
درمان با لیزر
لیزر بر خلاف تصور عموم کاربرد های بسیاری دارد. برای مثال لیزر موهای زائد و یا لیزر کیوسوییچ برای از بین بردن لک ها. برای از بین بردن سلولیت نیز از لیزر استفاده می شود. استفاده از این روش ظاهر سلولیت را برای یک سال یا بیشتر بهبود میبخشد. در این روش یک پروب لیزری بسیار کوچک را زیر پوست قرار میدهند. سپس پرتو لیزر فرستاده میشود و بافت را میشکند. این کار باعث افزایش تولید کلاژن و ضخیم شدن پوست میشود. بنابراین پوست ضخیم ظاهر سلولیت زیر را کاهش میدهد.
Subcision
در این روش متخصص زیبایی یک سوزن را زیر پوست قرار میدهد تا نوارهای بافت همبند را بشکند. بر اساس گفته AAD، نتایج ممکن است ۲ سال یا بیشتر دوام بیاورد.
آزادسازی دقیق بافت با کمک خلاء
در این روش نوارها را با دستگاهی که دارای تیغههای کوچک است، برش میدهند. با قطع نوارهای پیوندی، بافت زیرین به سمت بالا میآید و فضای زیر پوست را پر میکند. در نتیجه ظاهر سلولیت از بین میرود.
کربوکسی تراپی
در کربوکسی تراپی متخصص گاز دی اکسید کربن را به زیر پوست تزریق میکند. ممکن است عوارض جانبی مانند کبودی و درد بعد از جلسه درمان وجود داشته باشد اما برخی از سلولیتها ناپدید میشوند.
Endermologie
از یک دستگاه خلاء مانند برای ماساژ عمیق استفاده میکنند که باعث لیفت پوست میٔشود. اگرچه سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) این روش را بی خطر اعلام کرده است اما شواهد علمی کمی درباره کاربرد آن وجود دارد.
رادیوتراپی
با گرم کردن ناحیه مورد نظر سلولیت را کاهش میدهند. اما هر نتیجه آن کوتاه مدت است.
لیپوساکشن با لیزر
این روش با لیزر مقدار کمی چربی را از بین میرود اما احتمال دارد فرورفتگی بیشتر شود.
پیکرتراشی با اولتراسونیک
چربیها هدف قرار میگیرند و از بین میروند.
داروها و کرمها
استفاده از برخی از داروها و کرمهابه دلیل تاثیر بر چربیها پیشنهاد شدهاند.
کافئین
کافئین آب بدن را از بین میبرد در نتیجه سلولیتها کمتر دیده میشوند. باید هر روز از این کرم استفاده نمود.
رتینول
رتونیل با ضخیم کردن پوست ظاهر سلولیت را کاهش میدهد. حداقل ۶ ماه باید از این دارو استفاده کرد.از آنجایی که ممکن است رتونیل باعث افزایش تپش قلب شود، حتما باید قبل از مصرف تست شود.
نتیجه گیری
اکنون که دانستید سلولیت چیست و از علائم و دلایل ایجاد آن مطلع شدید، پیشنهاد میکنیم برای پیشگیری از سلولیت از روشهای طبیعی و ارزان قیمت استفاده کنید. ورزش و فعالیت منظم و داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل و… میتواند از سلولیت جلوگیری کند. اما فراموش نکنید عواملی مانند سن، ژنتیک، نژاد و … نیز در ایجاد سلولیت تاثیر دارد. پس اگر دچار سلولیت شدید، به پزشک یا متخصص پوست مراجعه و در مورد نتیجه دلخواه خود مشورت کنید. آنها به شما در تعیین موثرترین درمان کمک میکنند.
.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.