بهترین و ساده ترین روش پیشگیری و درمان ترک پوست
اکثر افراد در فصل زمستان که هوا سرد و خشک است پوست دست، پا و لبهایشان خشک میشود و ترک میخورد. گاهی اوقات ترک پوست به علت وجود بیماریهای پوستی مانند اگزما یا پسوریازیس یا به دلیل تماس پوست با یک ماده محرک ایجاد میشود. همچنین ممکن است ترک پوست نشانه یک بیماری زمینهای باشد. برای مثال، ممکن است افراد مبتلا به دیابت در کف پای خود دچار ترک خوردگی شوند.در این مقاله، برخی از علل شایع ترک خوردن پوست و بهترین روش پیشگیری و درمان آن را بررسی میکنیم.
ترک پوست چیست؟
همه ما به دنبال را هایی برای زیبایی و جوانسازی هستیم. برای مثال انجام هایفوتراپی، میکرودرم ابریژن، پاکسازی پوست و … یکی از مواردی که باعث آزار ما می شود و زیبایی را از ما می گیرد ترک پوست است. ترک خوردگی پوست نشانه خشکی پوست است. اما ممکن است به دلیل خراش، آسیبهای دیگر یا عفونت ایجاد شود. خشکی پوست باعث زمختی و پوسته پوسته شدن پوست میشود.
معمولا ترک خوردگی پوست با سایر علائم خشکی پوست همراه است، به این گونه که یکی از علائم اغلب باعث ایجاد علائم دیگر میشود. برای مثال، خشکی باعث پوسته پوسته شدن، پوسته پوسته شدن باعث خارش، خارش باعث خاراندن و خاراندن باعث التهاب و زخمهای کوچکی شود که به شکاف (ترک خوردگی پوست) تبدیل میشود و همه این موارد منجر به تحریک بیشتر پوست میشود. درمان به موقع پوست آسیب دیده یا ترک خورده میتواند در شکستن این چرخه موثر باشد.
بر اساس گفته انجمن پوست آمریکا (AAD)، ترک خوردن پوست زمانی اتفاق میافتد که پوست فرد خشک یا تحریک شده باشد.
ممکن است پوست برخی افراد هنگام استفاده از محصولات مختلف درمان ترک پوست به دمای آب و محصولات تمیز کننده خانگی حساستر شوند.
ترک خوردگی پوست در همه قسمتهای بدن به ویژه در مناطق قابل مشاهده از جمله دستها ظاهر میشود.
علت ایجاد ترکهای پوستی
ترک خوردن پوست دست، پا و لب ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود.
پوست خشک
انجمن پوست آمریکا اعلام کرد که هوای بسیار سرد زمستان و باد باعث تحریک پوست میشوند. با کاهش رطوبت هوا پوست خشک میشود و ترک میخورد.
بسیاری از افراد به دلیل زندگی کردن در هوای سرد یا خشک، دچار خشکی و ترک لب میشوند. گاز گرفتن و کندن پوست باعث بدتر شدن ترکهای لب میشود.
کمبود مواد مغذی
بدن برای حفظ سلامت پوست به مواد مغذی نیاز دارد. عدم مصرف یا مصرف کم مواد غذایی با ارزش غذایی بالا باعث ایجاد مشکلات پوستی از جمله ترک پوستی میشود.
برخی از مواد مغذی مورد نیاز بدن عبارتند از:
- پروتئینها
- اسیدهای چرب مانند: امگا ۳ و امگا ۶
- ویتامینهای گروه B مانند B3 ،B6
- ویتامینهای A ،C ،D ،E و K
- مواد معدنی مانند روی
در صورت کمبود مواد مغذی و ویتامینها ممکن است پوست رطوبت خود را از دست بدهد یا برای ترمیم زخمها به مدا زمان بیشتری نیاز باشد.
درماتیت تماسی
درماتیت تماسی التهاب پوستی همراه با خارش و خشکی پوست است که به دلیل تماس فرد با مادهایی حساسیتزا به وجود میآید. این مشکل پوستی ممکن است به دلیل حساسیت فرد یا سمی بودن یا تحریک ماده اتفاق بیفتد.
برای مثال کسی که به لاتکس آلرژی دارد، اگر از دستکش لاتکس استفاده کند ممکن است دچار درماتیت تماسی شود. در فصل آنفولانزا، شستشوی دائم دستها نیز باعث خشکی، خارش یا ترک خوردن پوست میشود. این اتفاق هنگام شستن دستها در طول همه گیری COVID-19 نیز رخ میدهد.
اگزما
افرادی که به اگزما یا درماتیت آتوپیک مبتلا هستند، پوستشان دچار خشکی و خارش میشود. همچنین احتمال دارد پوست قرمز و ملتهب به نظر برسد. معمولا خاراندن، التهاب را تشدید میکند.
اگزما هنگامی اتفاق میافتد که سد دفاعی پوست رطوبت را بیش از حد دفع میکند. کمبود رطوبت باعث خشکی و گاهی ترک خوردن پوست میشود. همیشه علت اگزما مشخص نمیشود اما ممکن است بین افراد خانواده نیز ایجاد شود.
پسوریازیس
پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که باعث رشد سریع سلولها میشود و روی پوست تاثیر میگذارد. افرادی که به پسوریازیس مبتلا هستند، در پوست سر، بالاتنه و اطراف مفاصل، لکههایی از پوست بسیار خشک دارند. البته ممکن است لکهها در هر نقطه از بدن ایجاد شوند. در برخی موارد این بیماری با درد همراه است.
بیماری پای ورزشکار یا قارچ
پای ورزشکار یا تینهآپدیس، اصطلاحی است که برای عفونتهای قارچی پا به کار میرود. علائم پای ورزشکار عبارتند از:
- خارش
- التهاب بین انگشتان پا
- پوسته پوسته شدن
- ترک خوردن پوست
- تاول
اگر افراد مدت زیادی را در آب باشند، زیاد عرق کنند یا از کفشهایی استفاده کنند که رد و بدل شدن هوا ممکن نباشد، ممکن است به بیماری پای ورزشکاران مبتلا شوند.
نوروپاتی دیابتی
ممکن است افراد مبتلا به دیابت، دچار مشکلات پوستی از جمله خشکی و ترک پوست در پاهای خود شوند. از آنجایی که در سیستم عصبی افراد مبتلا به دیابت تغییراتی صورت میگیرد، پاهای این افراد کمتر عرق میکند. اگرچه رطوبت زیاد عامل ابتلا به بیماری پای ورزشکار است اما مقدار کم رطوبت باعث خشک شدن و ترک خوردن پوست میشود.
ممکن است برخی افراد نتوانند کف پای خود را ببینند، بنابراین باید برای بررسی مشکلات احتمالی پوست از همسر یا پزشک خود کمک بگیرند. تا زمانی که فرد دچار عفونت یا زخم عمیق نشده باشد، ترک خوردن پوست مشکلی ایجاد نمیکند.
استرچ مارک چیست؟
استرچ مارک یا استریا خطوط باریک و بلندی هستند که به دلیل کشیده شدن ناگهانی پوست، روی پوست ایجاد میشوند. استرچ مارکها بسیار شایع هستند. اگرچه ممکن است همه افراد دچار استرچ مارک شوند، اما این اتفاق بین خانمها شایعتر است.
استرچ مارکها در بیشتر قسمتهای بدن از جمله شکم، ران، باسن، سینه، بازوها و قسمت پایین کمر دیده میشوند.
استرچ مارکها زمانی ایجاد میشوند که پوست بعد از یک دوره رشد سریع مانند دوره بارداری، افزایش و کاهش وزن یا بلوغ، نمیتواند به حالت طبیعی و اولیه خود برگردد. بیش از نیمی از خانمها در دوران بارداری دچار استرچ مارک میشوند.
اگرچه استرچ مارکها از نظر جسمی خطرناک نیستند اما میتوانند اعتماد به نفس را کاهش دهند و باعث اضطراب فرد شوند. حتی برای برخی افراد، مسئله نگران کنندهایی است و زندگی روزمره آنها را تحت تاثیر قرار میدهد.
نشانههای استرچ مارک یا استریا
قبل از پدیدار شدن استرچ مارکها، ممکن است پوست نازک و صورتی شود و احساس سوزش یا خارش داشته باشید.
در ابتدا این علائم به شکل رگههای چروکیده و برآمده هستند و با توجه به رنگ پوست احتمالا قرمز، بنفش، صورتی، قهوهای مایل به قرمز یا قهوهای تیره هستند. نهایتا این رگهها صاف میشوند و به تدریج رنگشان مایل به نقرهایی میشود. ممکن است استرچ مارکها پس گذشت چندین سال کمی بهبود یابند.
بهترین روش درمان ترک پوست
نحوه درمان ترک پوست به عمق ترک بستگی دارد.
ترکهای سطحی
پزشکان توصیه میکنند هنگام ابتلا به ترکهای پوستی سطحی، بهتر است افراد از خود مراقبت کنند تا ترک پوستی موجود بهبود یابد یا از ایجاد ترک پوستی جدیدی جلوگیری شود.
این پیشنهادات عبارتند از:
- به طور منظم پاها را چک کنید تا مانع ایجاد ترک جدید شوید یا از به وجود آمدن آن مطلع شوید.
- برای از بین بردن پوست ضخیم و مرده به آرامی سنگ پا بکشید.
- برای حفظ رطوبت و نرمی پوست از مرطوب کننده استفاده نمایید.
- برای مراقبت از ناحیه آسیب دیده از ژل یا اسپری برای پانسمان استفاده کنید.
ممکن است افراد مبتلا به پای ورزشکار یا سایر عفونتهای قارچی به پماد ضد قارچ نیاز داشته باشند که بدون نسخه در دسترس است.
اگر همچنان ترکها باز باقی ماندند، بهتر است روزی ۳-۲ مرتبه در روز از مرطوب کننده مناسب استفاده کنند.
بهتر است مرطوب کننده مناسب برای نواحی خشک و ترک خورده دارای تعدادی از مواد فعال باشد. این مواد عبارتند از:
- مواد نگهدارنده رطوبت جهت انتقال رطوبت به پوست
- سالیسیلیک اسید یا آلفا هیدروکسی اسید برای از بین بردن سلولهای مرده پوست
- اوره برای آبرسانی و لایه برداری پوست
ترکهای عمیقتر
پزشکان برای درمان ترکهای عمیقتر پوست، روشهای زیر را توصیه میکنند:
- دبریدمانت که در این روش پزشک متخصص پوست مرده یا عفونت دار را با دقت از ناحیه مورد نظر برمیدارد.
- تجویز نرم کنندههای قوی یا مواد لایه بردار و از بین برنده بافت مرده و عفونتی پوست (دبریدینگ)
- چسبهای مخصوص پوست که در زمان بهبودی ترکها را به یکدیگر میچسباند.
- بستن یا پانسمان
- آنتی بیوتیکها که در صورت عفونت ترکها توسط پزشک تجویز میشود.
اگر روی پاشنه ترک ایجاد شود، ممکن است فرد جهت کاهش فشار روی پوست به کفیهای طبی یا پدهای پاشنه نیاز داشته باشند.
اگر پوست دائما ترک بخورد یا خود به خود بهبود نیابد، پزشک به سراغ بررسی بیماری زمینهایی میرود.
کربوکسی تراپی روش دیگری برای ترمیم استرچ مارکها میباشد. کربوکسی تراپی روشی ایمن و حداقل تهاجمی است که برای جوانسازی و ترمیم استرچ مارکها مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از مهم ترین پاسخ ها در جواب به پرسش چگونه جوان بمانیم؟ کربوکسی تراپی است! در این روش به زیر سطح پوست مقدار مشخصی دی اکسید کربن تزریق میشود که باعث تحریک تولید کلاژن و الاستین میشود در نتیجه استرچ مارکهای موجود را بهبود میبخشد و ترک پوست را پر میکند. همچنین کربوکسی تراپی سرعت گردش خون را افزایش میدهد که ظاهر بافت اطراف پوست را بهبود میبخشد.
نتایج سریع و قابل توجه هستند.
نتیجه گیری
ترک پوست دست و پا در زمستان شایع است اما در بعضی موارد ممکن است به دلیل بیماریهای پوستی مانند اگزما و پای، ورزشکار و .. ایجاد شود. برای جلوگیری از ترک خوردن پوست، بهتر است از آب داغ و مواد شیمیایی حساسیت زا استفاده نشود و بعد از شستشو مرطوب کننده استفاده کنید
افراد مبتلا به مشکلات پوستی و بیماریهای زمینهایی ممکن است به دارو نیاز داشته باشند. اگر مرطوب کردن مکرر و عدم استفاده از مواد محرک و حساسیت زا موثر نبود، فرد باید به پزشک مراجعه کند.
کلینیک لیزر موهای زائد و زیبایی دکتر هنرور ارائه دهنده انواع خدمات زیبایی و جوانسازی مثل تزریق بوتاکس، کربوکسی تراپی، لیزر کیوسوییچ، هایفو، مزوتراپی و … با کادری مجرب و حرفه ای آماده خدمتگذاری به شما عزیزان می باشد.
.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.